Tegen iemand opkijken en voor waarheid aannemen is zo niet anno Nieuwe Tijd

Tegen iemand opkijkenTegen iemand opkijken en voor waarheid aannemen is zo niet anno Nieuwe Tijd. Vroeger hadden we posters hangen in onze slaapkamer van popidolen. Tegenwoordig met social media volgen we bekende mensen, influencers, zangers, artiesten en diegenen die het “hebben gemaakt”.  Ze hebben een grote schare volgers.

Tegen iemand opkijken, wat denk je van iemand die meer heeft gestudeerd dan jij. Vaak hebben we daar een vooroordeel bij. Die zal het wel beter weten dan ik. Naar de huisarts of een specialist, je bent al zenuwachtig, je gaat er tenslotte niet voor niets naartoe. Je kunt zomaar tegen deze mensen opkijken. We doen het ook bij mensen die een hele goede baan hebben, mensen van de bank als we met ze gaan praten over eventuele schulden of het afsluiten van een hypotheek.

Wat denk je van een advocaat? Die schakel je ook niet elke dag in, net als een notaris. We kijken nog te veel naar deze mensen op. We doen het ook bij hele bekende mensen. Oh, wat gaaf, ik kom een minister tegen. Wat spannend, durf niet te vragen of ik een foto mag maken. Influencers, zangers, artiesten, ze hebben allemaal wel een boodschap te brengen.

Zodra het in de wereld rommelt, helemaal. Met hordes vliegen we er bovenop. En velen kijken er tegenop en geloven ook wat al deze mensen roepen of beweren. Tegen iemand opkijken is zo niet anno Nieuwe Tijd. En alles geloven wat die persoon zegt, ook niet. Jij bepaalt en beslist toch zelf over je eigen leven!

Het is namelijk de bedoeling van de Nieuwe Tijd waar we met zijn allen naar op weg gaan, dat je jezelf belangrijk gaat vinden. Niet meer en niet minder dan wie dan ook. Tenslotte maken we allemaal gebruik van een toilet toch! Opkijken tegen iemand, alles geloven wat de ander zegt en roept, zelfs de ander willen imiteren, het hoort niet bij een Nieuwe Tijd.

De tijd die aankomt, gaat er geheel anders uitzien. Als iedereen zichzelf belangrijk mag gaan vinden, ontstaat er veel meer gelijkheid. Veel minder afgunst en strijd en ook de macht verdwijnt. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat influencers ons niet zoveel meer deren. We hebben namelijk geleerd te leven naar ons eigen weten en geweten.

Je kijkt dan niet meer naar iemand op. Je ziet iedereen als een gelijkwaardig persoon. We hebben allemaal kennis van zaken. Een stratenmaker heeft dan net zoveel kennis als een bankdirecteur. Dat is nu ook al zo, maar op de een of andere manier vullen we er nog zelf iets bij in.

Dat past niet meer in de Nieuwe Tijd, echt niet. We zullen loskomen van vooroordelen, veroordelen, invullen, bangmakerij. Opkijken naar een ander. Want waarom zou jij datgene wat een influencer vertelt voor waarheid aan moeten nemen, als je gevoel zegt, jouw eten, hier klopt iets niet!

Dit betekent dat we op weg zijn naar een tijd waarin we onszelf veel beter leren kennen. We gebruik gaan maken van onze eigen gaven. Als een zeker weten gevoel, een geweten dat spreekt. Dat is kennis! Dat is wat ieder mens bezit en als die daar nou eens naar zou gaan handelen. Wow, dat is wat wij spirituele hulpverleners van Nieuwe Tijd alleen maar zouden toejuichen. Dit is de kennis waar we het over hebben. Niet of je kennis hebt van geld of van stenen.

Zie je het verschil! Dat jij net zo veel kennis hebt als wie dan ook die op deze aardbol rondloopt. En dat deze kennis niets te maken heeft met toevallig het vak waarvoor je hebt gestudeerd. Dat dat gaat wegvallen.

Ja we hebben artsen nodig, maar we hebben net zo hard bakkers nodig, slagers. Verpleegkundigen. We hebben de mens nodig, die menszin! Die zichzelf kunnen, durven en mogen zijn. Dan kunnen we op een gelijkwaardige manier samen een zijn.