Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.

Eerlijkheid is duur verwacht het niet van goedkope mensen

Eerlijkheid is duur

Eerlijkheid is duurEerlijkheid is duur verwacht het niet van goedkope mensen. Mooie woordspeling, heb je hem al door? Je kunt de zin op diverse manieren lezen en interpreteren. Het is maar net wat jij er bij ziet, leest, voelt en hoort. En toch, we zullen eigenlijk er allemaal hetzelfde beeld bij hebben en het gevoel.

We maken allemaal momenten mee waarbij de waarheid aan het licht komt en ons vertrouwen wordt geschaad. Dat hakt zo diep in onze ziel. Dat het een wond voor het leven kan zijn. Ook al krabbel je weer op. Het is een trauma en kan om het minste of geringste aangeraakt worden.

Ben je hier een keer in je leven mee geconfronteerd, zegt een paragnost van Nieuwe Tijd, dan weet je heel goed dat eerlijkheid duur is. Met geen pen te beschrijven. En dat kun je schijnbaar van goedkope mensen niet verwachten.

Wat is een goedkoop mens? Is dat iemand met niet zoveel geld? Nee, een goedkoop mens, zegt paragnost Wil van Nieuwe Tijd, die kan heel veel geld bezitten, maar zijn moraal, integriteit is goedkoop.

En er lopen er veel van rond, kan ik je zeggen. Dat is niet iets van deze tijd, dat is van alle tijden. Alleen, doordat we niet alleen meer in een klein kringetje vertoeven, maar wereldwijd connected zijn, zien we veel eerder nu of iemand goedkoop is of niet. Je hebt ze in alle lagen van de bevolking.

Maar een aantal op bepaalde posities, waarbij je het juist niet zou verwachten, schieten er bovenuit. We noemen ze ook wel de witte boorden. Die schromen een leugen niet. Als ze zich daarmee kunnen verrijken. Het is juist de “gewone mens”, die hard voor zijn centjes moet knokken, die vaker goudeerlijk zijn, dan diegenen aan de top.

Op de een of andere manier komen die in een soort van roes terecht, het lijkt wel in een psychose, dat ze de realiteit van het echte leven en wat belangrijk is, helemaal niets meer om geven. Ze hun empathisch vermogen inleveren en geen geweten meer hebben, dat hun ergens op aanspreekt.

Het is triest als je met zo’n goedkoop iemand te maken krijgt. Zeker als je zelf van goeder trouw bent, altijd gehoorzaam, respect toont en dan ineens met zo’n figuur wordt geconfronteerd. Je kunt het dan eerst helemaal niet bevatten. Je houdt het voor onmogelijk.

En weet je hoe dat komt, zegt paragnost Wil van Nieuwe Tijd? Omdat we kijken vanuit ons eigen perspectief. Als jij totaal geen kwaad in de zin hebt, zul je al jezelf schuldig voelen als je een afspraak bent vergeten.

Deze types, die goedkope types, maken daar een lolletje om. Zijn zelfs in staat het zo te draaien dat het jouw schuld ook nog is. Dat noemen we manipulatie. Deze mensen doen duur, maar zijn het niet. Maar ben jij van goeder trouw, zie je het niet. Je gaat het op jezelf betrekken en nog harder je best doen, te zorgen dat je laat zien wel goed genoeg bent.

We noemen dat ook wel, je trapt er met open ogen in en dat komt weer, omdat jij vaak tegen zulke mensen opkijkt. In jouw ogen hebben zij het verder geschopt dan jij. Dat is niet zo, je bent even waardevol, maar zo denkt de mens nu eenmaal. Dat wordt ons ook aangeleerd.

Voor een arts, dokter, notaris, een minister moet je respect hebben. Dan zeggen wij van Nieuwe Tijd, alleen als ze ook respect voor ons hebben. Want het wordt tijd die goedkope mensen te laten zien, wat goud is. Dat is eerlijk zijn, dus waarheid zijn. Ieder mens is gelijk!