We kunnen alleen maar onszelf zijn

We kunnen alleen maar onszelf zijnWe kunnen alleen maar onszelf zijn. De mens heeft het leven niet voor niets gekregen. We hebben het gekregen om voluit te leven, of we dat doen, is de vraag. Volgens mij kunnen we veel meer uit het leven halen dan we doen. En dat heeft niets te maken met een succesvolle carrière. Het heeft te maken dat je durft te kiezen om je eigen leven te leven.

Onwetend van wat je te wachten staat, kom je op de wereld. De eerste jaren leer je ongelooflijk veel en word je gevormd. Misschien wel niet zoals jij zelf had willen zijn. Dat weet je nog niet, daar kom je in de loop van de tijd achter. Hoe kom je er achter dat je je eigen leven niet leidt, maar laat leiden door anderen?

Daar is een simpel antwoord op. Als jij niet gelukkig bent, ben je je eigen leven niet aan het leiden. Dan laat je je leiden, nog steeds, ook nu je de volwassen leeftijd hebt door anderen. Dat is makkelijk praten.

Ik ben niet gelukkig, omdat ik onvoldoende geld heb om van rond te komen. Ik ben niet gelukkig, omdat ik nog geen partner heb. Beiden zijn geen reden op jouw eigen leven te leiden.

Het woord leiden betekent, ik leid, ik mag het allemaal zelf doen. En als ik ergens niet gelukkig mee ben, dan ga ik stappen zetten om het wel voor elkaar te krijgen, dan ben ik weer in de leiding.

Elke dag is een kans, elke dag kun je de leiding over je leven pakken, als je het maar wilt. Inderdaad, bij sommige mensen komt het geluk aangevlogen, tenminste als jij het geluk ziet in geld. Die komen in een gespreid bedje terecht. Wat overigens niet wilt zeggen dat deze mensen gelukkig zijn en hun eigen leven leiden.

Dit gespreide bedje is maar voor een heel klein aantal weggelegd. De rest zal het toch echt allemaal zelf hebben moeten doen, diegenen die in jouw ogen succesvol zijn en het geluk hebben gevonden.
Dus als zij het kunnen, kan jij het ook.

Het is de focus houden op jezelf, niet op anderen. Het is elke dag voelen of je datgene wat je doet, het juiste is, anders bijsturen. Niet bang zijn om zonder iets te komen zitten, werk, geld, partner, allemaal verloren energie. Jij leidt, jij staat aan het stuur, zo doe je wat goed is voor jezelf.

Dat de mens er zoveel moeite mee heeft, komt, omdat we begonnen zijn aan een nieuw tijdperk. Een tijdperk waar van we van onszelf mogen verwachten ons eigen leven te leiden. We willen zelf beslissen en daar hoort een bepaalde houding bij. Dus zul je je leven moeten gaan leiden. En de enige manier om dat te doen, is door datgene te doen wat goed is voor jezelf.

Hoeveel tegenwerking je ook ervaart, des te meer het er is, des te harder ga jij er voor zorgen je eigen leven te leiden. Je wordt er letterlijk toe gedwongen. Je komt jezelf tegen, je ziet in dat er op een gegeven moment nog maar één weg is, die van jou.

Je ziet nu ook in dat je je eigen kinderen een andere opvoeding zal gaan meegeven, dan die jij hebt meegekregen. Je wilt ze alle ellende besparen die jij hebt mee moeten maken, omdat je in je jeugd nog niet zelf je eigen leven mocht leiden.

Zolang als we niet onszelf zijn, blijven we te maken hebben met tegenwerking, dwarsliggers. Op een gegeven moment ben je die zo zat, dan dat er niets anders op zit, jezelf te zijn. Wil jij ook af van die dwarsliggers?