Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.

Wat doe jij als je iets niet begrijpt?

Wat doe jij als je iets niet begrijpt?

Wat doe jij als je iets niet begrijpt?Als je er op gaat letten, gebruik je de zin “Ik begrijp het niet” regelmatig. In situaties dat iemand je iets vertelt en je het spoor helemaal bijster bent. Je zegt dan eigenlijk. Leg het mij eens beter uit, zodat ik het wel begrijpen kan.

Wat overigens veel beter is om te zeggen. Want bij de zin “Ik begrijp het niet” kan een ander invullen. Nou, zoek het maar uit. Ik begrijp jou niet dat je mij niet begrijpt. Ik heb geen zin om het nog een keer te vertellen.

We gebruiken de zin ook, als iemand iets zegt en in onze ogen een hele foute keuze maakt. Of dat wij van mening zijn dat door iets niet te doen, die ander gevaar kan lopen. Of juist door het wel te doen, heel dom bezig zijn.

Ik begrijp het niet, wordt te pas en te onpas gebruikt. Ook door diegenen die eigenlijk deze zin nooit zouden moeten gebruiken. Volksvertegenwoordigers, ouders, opvoeders bijvoorbeeld. Die zullen namelijk ten alle tijde juist wel het moeten begrijpen. En als ze het niet begrijpen, er moeite voor moeten doen het te gaan begrijpen. Dat zijn ze aan hun functie verplicht, willen ze hun geloofwaardigheid gestalte blijven geven. Maar ook de ander een gevoel geven dat die zich serieus genomen voelt.

De zin “Ik begrijp het niet” gebruikte ik eerst zelf ook zegt Medium Mieke van Mediumvisie. Totdat ik mij ineens realiseerde. Wacht even, als ik iets niet begrijp. Dan kan ik het of vragen aan de ander. Of ik ga op onderzoek uit, om het wel te kunnen begrijpen. Want ieder mens is anders en dat betekent dat die de dingen anders kan zien en doen. Als ik het dan niet begrip denk ik in een hokje en geloof alleen in mijn eigen overtuigingen.

We gebruiken de zin heel vaak, als een afwijzing naar een ander toe. We gebruiken het om naar de ander aan te geven, je hebt geen gelijk. Je kijkt verkeerd. Jij snapt het niet! Eigenlijk zeg je naar de ander toe, kijk nou wat je doet. Dat doe je toch niet! Doe het zo, dan is het goed.

Toen medium Mieke van Mediumvisie dit in de gaten kreeg, is ze acuut gestopt de zin ooit nog te gebruiken of in gedachten uit te spreken. Nou, niet helemaal, ze betrapt zichzelf er nog wel eens op. Maar, ze voelt hem direct en corrigeert dan zichzelf.

Ze ziet in dat de zin in feite niets toevoegt. Het juist de bedoeling is om de ander wel te gaan begrijpen. Want doe je dat, verdwijnt het hokjesdenken. Verdwijnen de vooroordelen. Verdwijnen de overtuigingen die we als mens hebben, als we zeggen, ik begrijp het niet.

Als dat het effect is, van het niet meer uitspreken van deze zin en je juist gaat verdiepen waarom je de ander niet begrijpt, ga je je eigen leven verrijken. Je gaat de ander met andere ogen zien. Je gaat anderen als volwaardige mensen zien. Die voelen dat, die voelen zich serieus genomen. Die hebben nu het gevoel van, ik mag anders zijn. Ik kan uitspreken zoals ik er over denk en krijg niet direct een verwijt naar mijn hoofd geslingerd van. Hoe kun je zo denken. Wat dom dat je het zo ziet.

We geven op deze manier respect aan elkaar, voor elkaars mening. Dat verbindt ons zegt medium Mieke van Mediumvisie. We hebben dat nodig, want zolang spiritualiteit geen onderdeel uitmaakt van onze opvoeding. Zullen we blijven zeggen. “Ik begrijp het niet”.

Als we spiritualiteit wel in ons leven gaan betrekken, zullen we ons gaan verdiepen in de ander, dan verdwijnt deze zin van het toneel. Daarvoor in de plaats, gungesprekken. Ik gun jou jouw uitleg en mening, want ik weet dat je het mij ook gunt. En als ik het niet begrijp, dan vraag ik het aan je om het mij uit te leggen.

Wat zou de wereld er een stuk mooier uit gaan zien, als we dit allemaal van kinds af aan zouden gaan leren!