Wanneer verandert hij nou een keer

Wanneer verandert hij nou een keerWanneer verandert hij nou een keer. Tijdens mijn consultaties met cliënten, op www.mediumteam.nl, hebben de meeste vragen waar over wordt gebeld of gechat te maken met de relationele sfeer. Zo ook vandaag een cliënt die wilde weten wat er toch met haar zelf aan de hand is. Ze zit niet lekker in haar vel, haar man is kribbig, niets is meer goed. Terwijl ze toch alles voor hem doet. Ze krijgt stank voor dank. Velen van jullie die dit blog lezen, zullen dit herkennen.

Als je langere tijd bij elkaar bent, sluipen gewoontes er in, zo ook de rollen die we in de relatie aannemen. De vrouw vanuit haar verzorgende karakter, wil een ander helpen. Niet door hebbend dat dit nu juist de dolksteek is voor het huwelijk. Ik ben klaar met deze man en ze vertelt waar ze mee zit. Als ik haar optelsom van negatieve dingen over haar partner hoor, vraag ik haar. Wat is de reden dat je bij deze man blijft, want ik hoor niets positiefs over hem. Kun je één ding opnoemen waar je wel blij mee bent. Het blijft stil.

Zie je wat ik bedoel, waar jullie nu met zijn tweeën staan en troost je, dit gebeurt bij zoveel mensen, dat we naar de ander kijken en die alles fout doet en jij op de bank zit en wacht, totdat hij eindelijk eens wakker wordt en gaat veranderen. Dan kun je lang wachten en wordt de bank je partner in plaats van je man.

De verandering is niet hij, dat ben jij, geef ik aan. Jij bent tenslotte niet gelukkig. Niet met jezelf, niet met hem en niet met je leven. Verwachten dat hij dat voor jou gaat doen, is nog niemand gelukt. Je zult eerst voor jezelf duidelijk moeten weten, wil ik verder met deze man of zet ik er een punt achter. Als ik deze vraag zo duidelijk stel, komt die binnen en wordt iets wakker geschud. Nee, ik wil deze man niet kwijt. Maar weet je wat het is, hij houdt me dan een vette vis voor en na een week niet meer. Kan hier niet meer tegen, dit gaat al jaren zo.

Wie accepteert dat al die jaren, vraag ik haar Wie blijft zitten waar die zit, boos en teleurgesteld? Ja dat doe ik, beaamt de cliënt schuchter. Maar het is gewoon niet eerlijk, ik maak het huis gezellig, zorg voor de contacten met de kinderen en kleinkinderen, ik doe hier alles en wil hem helpen, maar dat wil hij niet! Hiermee maakt de vrouw wederom een schijnbeweging, ze zit zo vastgeroest in haar eigen overtuigingen dat zij het allemaal goed doet en dat het allemaal aan hem ligt. Ze heeft in de kern ook wel gelijk, maar iemand zal de boel vlot moeten gaan trekken.

Dan stel ik wederom de vraag. Waarom ga je niet bij hem weg? Dit doe ik niet om haar te plagen, maar om een spiegel voor te houden. Het komt namelijk niet bij haar op, hem te verlaten, maar schijnbaar ook niet zelf er iets aan te gaan doen. Zo ziet ze het beeld voor zich en dat is de reden dat ik die voor haar schets. Het blijft stil. Het is eigenlijk heel simpel, je wilt helemaal niet weg, maar kom dan van die bank af, stap uit de slachtofferrol en ga jezelf gelukkig maken en stop met kniezen en hem te willen helpen. Dan maak je jouw leven in ieder geval weer gelukkig. Je laat je niet meer meeslepen in zijn drama. Je stopt met hem te helpen. Degene die het naders wilt ben jij tenslotte. Ja, ja dat wil ik zeker. Dan is helpen vanuit nu uit den boze en ik zal je uitleggen waarom het beter is daarmee te stoppen.

Een volwassen persoon helpen is heel nobel, maar hij schiet er niets mee op. Sterker nog, hij wordt er kribbig van. Want de boodschap die je hem meegeeft hem telkens te willen helpen, is dat hij het idee krijgt dat hij het zelf niet kan, zijn boontjes te doppen. En als jij hem blijft helpen, blijft hij elke keer op de rand van de put staan. Hij valt er niet in en zo blijft alles zoals het is. En om die reden verandert er niets. Hij moet de put inzakken, dat heeft ieder mens nodig op zijn tijd, dan wil een mens namelijk wel veranderen. Daar leren we van. Blijf jij hem helpen, valt hij niet in de put.

De cliënt begrijpt de boodschap en ziet in dat ook zij een taak heeft nu. Dat blijven zitten op de bank, met de armen over elkaar, hopen dat er nu eindelijk eens iets gaat veranderen, niet de juiste weg is. Ik vind het wel moeilijk, maar begrijp je wel. Hoe ga ik dit in hemelsnaam aanpakken?

Daar ben ik voor, bel me regelmatig op NieuweTijd, ik geef je inzichten voor die verandering. Wacht nooit meer op de verandering van een ander, zo verdoe je jouw kostbare tijd. En groei je uit elkaar en steven je af op een onvermijdelijke breuk. Ze is blij, ze ziet de verandering in en heeft er zin in er mee aan de slag te gaan.