Relaties moeten kunnen rusten op een stevige stabiele ondergrond

Relaties moeten kunnen rustenAls de toren van Pisa, zeg ik wel eens tegen een cliënt die mij opzoekt op Mastermedium.com, zo instabiel is jullie relatie. Een valse start, geeft geen stabiliteit. Dat kan een begin zijn van een samenzijn, terwijl een van de twee nog in een relatie zit. Of een van beide neemt de liefde nog niet zo nauw en hinkt nog op twee benen.

Het ene been wil nog van de vrijheid genieten en het andere been snakt naar verbinding. Je kunt het zo gek niet prakkiseren, maar als een relatie een valse start kent, rust die niet op een stabiele ondergrond.

Ook twee mensen die allebei zichzelf onvoldoende kennen, is helaas gedoemd te mislukken. Als je jezelf niet goed kent, weet je niet wat voor jou belangrijk is in een relatie. Waar je naar zou moeten kijken, om te zien of de ander het je kan bieden. Dan doe je maar iets en blijft er iemand aan je plakken, maar of je weet waarom, dat heb je je niet afgevraagd.

Een relatie waarbij beiden of een van beide niet volwassen genoeg is, rust ook op een instabiele basis. Die zijn of te veel afhankelijk van elkaar, verwachten de verkeerde dingen van de relatie. Is een van de twee erg angstig de ander te verliezen, je begrijpt het al, ook dan wankelt de toren en zal die omvallen.

Zo zie je dat een relatie krijgen, heel simpel is, alhoewel sommigen zullen zeggen, was het maar zo simpel, een relatie een stabiele ondergrond geven, is andere koek. Heeft dan een relatie waarin de een nog in een relatie zit, helemaal geen kans van slagen. Dat zeg ik als medium niet. Er zijn hobbels die er bij komen, die genomen moeten worden. En in de tegenwoordige tijd vragen relaties ergens om. Dat geldt op alle relaties die vanaf het begin niet stabiel ingestoken worden. Als twee partners de wil hebben en bereid zijn open te staan voor elkaar en samen groeien naar grotere hoogte, is alles mogelijk. Maar de mens ziet de dingen vaak in een negatief perspectief, het ego is dan nog de baas en daarom lukt het veel stellen niet. Ze willen dat alles perfect is, maar begrijpen niet dat daar iets van hunzelf voor wordt gevraagd.

Wat van ze wordt gevraagd, zijn twee partners die zelfverzekerd, met een portie zelfvertrouwen en met zichzelf reeds gelukkig zijn. Die een eigen leven hebben ingevuld vanuit een bepaald bewustzijn. Ze realiseren zich ook dat aan een relatie moet worden gebouwd. Het fundament kan dan staan en stabiel zijn, als alles volgens het boekje is. Bouw je niet samen, raak je elkaar ook kwijt tijdens de rit en ben je alsnog de toren van Pisa geworden.

Een stabiele ondergrond is eigenlijk ook wel heel erg logisch. Als je iets koopt, wil je dat het duurzaam is en voor lange tijd meegaat. Je denkt daar van te voren eerst heel goed over na, zeker als het prijskaartje groot is. Je zoekt, je snuffelt, je weegt af. Bekijkt het product op verschillende websites en op een gegeven moment hak je de knoop door. Je schaft het aan en hoop dat het naar wens is en aan je verwachtingen voldoet.

Zo zou je eigenlijk ook naar een relatie moeten kijken, alleen doen we dat vaak niet. Liefde is liefde en daar ga je niet zakelijk mee om. Je kunt je afvragen of een aankoop van iets zakelijk is. Vanuit het oogpunt van geld wel, maar daar komt ie. Hoe kostbaar ben jij? Hoeveel ben jij waard? Wel eens bij stilgestaan. En denk je dat iets aanschaffen alleen maar zakelijk is. Welnee, de keuze, de beslissing maak je op basis van je gevoel, nadat je met je brein de zakelijke afwegingen hebt gemaakt.

Een relatie aangaan en daar heel goed naar kijken, net zoals bij een andere aanschaf, is juist heel slim. Daarmee laat je je (eigen)waarde zien en dan ben je je ook van die waarde bewust. De ander valt dan heel snel door de mand als die jou niet op die waarde schat. Is dat zakelijk? Nee, het is jezelf beschermen, zoals je ook doet met een dak boven je hoofd, of een shawl tegen de kou.

Wil jij een fijne liefdesrelatie, zorg dan dat de relatie met jezelf een stabiele ondergrond heeft en je jezelf op waarde weet te schatten. Dan kies je zorgvuldig en voorkom je dat jullie vergeten samen te bouwen.