Onbewust bang voor de afwijzing

Onbewust bang voor de afwijzingOnbewust bang voor de afwijzing. Weet je dat we allemaal bang zijn voor de afwijzing. Dat dat vaak eerst een onbewust gegeven is. We voelen dan wel iets, kunnen het niet plaatsen. Wat we voelen, voelt niet fijn. Maar dat het angst is voor afwijzing, gaan we vaak veel later pas zien en beseffen.

Als kinderen met elkaar spelen en ze zijn te luidruchtig en je maant ze tot stilte. Kan een van de kinderen dat ervaren als een afwijzing. Als kinderen minder goed kunnen meekomen en jij stimuleert het kind toch zijn best te doen. Hoe goed bedoeld ook, het kan als een onbewuste afwijzing worden ervaren.

Zie je wel, wordt dan onbewust gedacht. Ik ben niet goed genoeg. Zo ontstaat angst en onzekerheid, verdwijnt het zelfvertrouwen en kost het in het volwassen leven heel veel moeite om deze onbewuste angst onder de knie te krijgen.

Wij van Nieuwe Tijd ervaren dagelijks aan den lijve tijdens de diverse chatgesprekken hoeveel mensen  hier wel niet mee worstelen, zonder dat ze het in de gaten hebben. Ze zijn bang voor een sollicitatiegesprek, bang om alles te delen met hun partner, open te zijn. Bang om in de familie het woord te nemen. Bang hun baan te verliezen.

Dit komt allemaal voort uit de onbewuste angst voor afwijzing. Ook pleasegedrag, geen grenzen stellen, niet voor jezelf opkomen. Iets niet durven, terugtrekken in een hoekje, niet voluit durven lachen of iets zeggen. Altijd maar klaarstaan en willen helpen. Geen nee zeggen. Tandje harder lopen. Het komt allemaal voort uit de onbewuste angst voor de afwijzing.

Als je dit nu leest, zegt een medium van Nieuwe Tijd. Herken je jezelf hier dan in? Denk je dan nu, heb ik nooit zo bij stilgestaan, over nagedacht. Dat ik dit allemaal doe, of gedeeltes er van die voortkomen uit de onbewuste angst voord e afwijzing.

Het gaat ook heel snel. Je bent zelf erg enthousiast ergens over en je belt je vriendin, die reageert nogal koeltjes. Je plakt er direct de angst voor de afwijzing op. Zonder het in de gaten te hebben. Wat brengt dit te weeg?

Allerlei emotie, zegt een medium van Nieuwe Tijd. Boosheid, teleurstelling, nog meer angst, verdriet. En al die emoties die uit je dan vaak niet, omdat je bang bent, onbewust voor de afwijzing. Want je koppelt aan het uiten van deze emoties, dat je kwetsbaar bent, een watje.

Terwijl als je ze zou uiten, je juist je kracht laat zien. Maar ja, die onbewuste angst hé voor de afwijzing. Die ziet zo ingebakken, krijg die er maar eens uit. Dan zul je toch eerst het besef moeten hebben, dat je reactie er een is vanwege een gevoel van afwijzing.

We hebben dat hele lange tijd niet eens door. Totdat je een spiritueel medewerker spreekt van Nieuwe Tijd, die het zichtbaar maakt. Dan vallen de schellen van de ogen. Dus als ik iets voorstel en ik krijg een nee van mijn partner. Dan ervaar ik dat als een afwijzing en reageer ik teleurgesteld?

Inderdaad. Want iemand die vanuit zijn eigen kracht leeft en dus weet als ik een vraag krijg, kan iemand daar ja of nee op antwoorden. Dan accepteer je de nee, net zo makkelijk als de ja. Bel je een vriendin en ben jij super enthousiast en je vriendin niet, dan schiet je niet in de angst, als je vanuit je eigen kracht leeft.

Je zegt vol enthousiasme, zeg lieve vriendin van me, vertel wat is de reden dat jij niet zo enthousiast bent? Zo laat je jezelf in de waarde, je vriendin in de waarde. Je schiet niet in de angst en denkt dat je wordt afgewezen. Je stelt een vraag, wat eigenlijk een grens aangeven is!