Niets verandert totdat jij verandert

Niets verandert totdat jij verandertNiets verandert totdat jij verandert. We zijn allemaal wel eens niet tevreden, dan helpt een potje klagen soms best wel. Maar wat als je op alles wel iets aan te merken hebt. Een ander het in jouw ogen nooit goed doet. En jij je afvraagt waarom mensen zo zijn.

Stel je voor dat je niet tevreden bent over je baan, je partner, de juf van school, je baas, een collega. Wat ga jij dan doen? Ga je een strijd aan. Misschien ga je er wel vol in, span je zelfs een rechtszaak aan. Je wilt en zal je gelijk moeten krijgen.

Het kan allemaal en soms is de weg ook een stap richting het gerecht. Maar we weten ook allemaal, klagen helpt niet, anderen zwart maken, ten gronde richten ook niet. Je kunt ook door blijven gaan, zoals je gewend bent.

Of jou dat gelukkig en blij, tevreden maakt, het is allemaal aan jou. Dat kun jij als medium van Nieuwe Tijd nu wel roepen. Maar die ex van mij heeft mij volledig in de tang. Je wilt niet weten hoeveel instanties er inmiddels al niet bij betrokken zijn. Hij lapt alles aan zijn laars, ondertussen moet ik mij houden aan de afspraken, anders staat meneer bij het gerecht.

Inderdaad, deze situaties doen zich ook voor. Letterlijk met je rug tegen de muur, zeg medium Cenna van Nieuwe tijd. Een heel groot gevoel van onmacht dat als een loodzware deken over je heen ligt. Ga dan maar eens op zoek naar de verandering.

Want spiritueel gezien gebruiken we de uitspraak “Niets verandert totdat jij verandert” Als er geen enkele ruimte is, werkelijk geen oplossing meer voorhanden is om je aan iets te onttrekken. Welke verandering is er dan nog over? Zegt het maar medium Cenna.

De verandering van gedachten. En hoe gek het ook klinkt, al lijkt het dat je voor je gevoel machteloos bent. De verandering van gedachten over de situatie, kan zo krachtig zijn, dat je daarmee de hele boel in beweging zet. Dus eigenlijk zeg jij medium Cenna van Nieuwe Tijd. Als je alles hebt geprobeerd wat binnen je eigen vermogen ligt en je ziet geen manieren meer tot verandering, dan ligt de oplossing bij jezelf. Bij je eigen gedachten.

In feite ligt de oplossing altijd in je eigen handen. We zijn immers volwassen, dan wordt van een ieder van ons een volwassen houding verwacht. Dat betekent, als je iets overkomt, los het op. Lukt dat niet, kijk waar je hulp kunt krijgen, maar blijf wel altijd degene die de keuzes maakt.

Maar eigenlijk bedoelen we vanuit spiritueel oogpunt met “niets verandert totdat jij verandert” iets anders. Wat wij van Nieuwe Tijd er mee bedoelen is. Je kan blijven zitten, je kan van een ander verwachten het voor jou op te gaan lossen. Je kan honderd keer vragen aan de ander om verandering. Het werkt niet.

Wat wel werkt is, als je het ergens niet mee eens bent, of het anders wilt, er zelf anders in gaan staan. Laten we een voorbeeld nemen. Jouw partner is altijd te laat. Hij kan gewoon niet goed klokkijken. Je hebt al heel vaak op hem zitten wachten en het hangt je de keelgaten uit. Ook hebben jullie er vaak ruzie over.

Dan kan het lood je in de schoenen zinken, je kunt zelfs besluiten er de relatie om te beëindigen. Je kan hem vervloeken en blijven. De sfeer wordt hier echt niet beter door. Jij vindt dat hij moet veranderen. Zich gewoon aan de tijd gaan houden.

Maar wat als hij dat niet doet? Dan ben jij de verandering! Je bedoelt accepteren die hap? Dat kan inderdaad een van de oplossingen zijn en waarom! Als jij er voor kiest jouw leven samen te willen blijven doorbrengen met deze man, zul jij hier in de acceptatie moeten gaan vinden. Anders ondermijn jij met jouw irritaties en chagrijnig de relatie. Anders moet je er niet voor kiezen te blijven. Dit is een consequentie van jouw keuze.

Zodra je dit begrijpt, ga je er anders instaan. Of niet. Dan betekent het, einde oefening.