Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.

Leer je kinderen waar jij zelf te laat achterkomt

Leer je kinderen waar jij zelf te laat achterkomt

Leer je kinderen waar jij zelf te laat achterkomtLeer je kinderen waar jij zelf te laat achterkomt. Herken je het, dat je stilletjes denkt, of misschien hardop zegt. Ik ga het heel anders doen dan mijn ouders het hebben gedaan? Dan zeg je eigenlijk, dat jij niet tevreden bent, zoals het is gegaan. Op de een of andere manier willen we aan ons volwassen leven en de opvoeding van onze eigen kinderen, een eigen draai geven.

Die eigen draai, die snappen wij, de mediums van mediums 2.0 maar al te goed. Hiermee zeggen we niet, ouders doen het niet goed. Nee, wij gaan er vanuit, op uitzonderingen daargelaten, dat elke ouder het beste met zijn kinderen voor heeft.

Toch willen we het anders doen en weet je hoe dat komt? Elke generatie zet een stapje dichter bij het leven, zoals de mens het in de kern hoort te leven. Daar gaan jaren overheen. We komen van heel ver.

Van een mens die helemaal niets waard was, overgeleverd, letterlijk, aan de Goden, vroeger. Naar een leven waarin ieder mens zich waard voelt, om te mogen leven en te zijn. Hier zijn we nog niet, helaas, zegt een medium van mediums 2.0. We zijn al wel goed op weg.

Kijk maar eens terug. Wat hebben we inmiddels achter ons gelaten? We hoeven niet meer verplicht ons hele leven bij elkaar te blijven. In de Grondwet staat dat ieder mens gelijk is en niet gediscrimineerd mag worden op basis van wat dan ook.

Mannen en vrouwen verdienen een gelijke behandeling. Zo zijn we steeds meer op weg naar menswaardigheid, gelijkheid. Toch zijn we er nog niet en dat is de reden dat veel ouderen, zeggen. Ik ga de opvoeding anders doen.

Dan ben je op latere leeftijd, toen je op je eigen benen stond, of al eerder, toch achter zaken gekomen, die voor jou niet kloppen. Daar heb je gelijk in. Je voelt dat heel goed aan en je ziet het ook. Het doen, het toepassen, is nog weer een ander verhaal.

We hebben namelijk ook nog te maken met maatschappelijke normen en die verdwijnen niet zo snel, helaas. Normen als, zorg dat je hard werkt en veel geld verdient. Daaronder zit een hele verkapte boodschap.

Die boodschap hoor je niemand zeggen, maar is wel een van de redenen waarom jij het anders wilt gaan aanpakken, de opvoeding van je kids, dan je ouders het met jou hebben gedaan. Zegt een paragnost van Mediums 2.0.

Jij bent er achter gekomen, dat deze wijze van leven, jou niet gelukkig maakt. Je bent er achter gekomen dat als je als kind niets mag zeggen, je dat later voor de voeten voelt. Jij hebt je als kind niet vrij gevoeld.

Jij wilt je kind niet opvoeden met straf, beloning en al helemaal niet met manipulatie. Je hebt dat zelf ervaren en je weet nu. Dat nooit. Maar hoe geef je hier handen en voeten aan? Dat is nog best moeilijk.

Volg je hart in alles, spreek kinderen alleen positief aan. Stimuleer ze in alles wat ze doen. Ze moeten alles nog leren en kijk eens als je zelf iets leert. Doe je het toch ook niet in een keer goed. Laat ze praten. Leg dingen uit. Je zult zien, die spruiten van jou krijgen hier wel zelfvertrouwen door en lef en durf. Je geeft ze namelijk zo liefde mee en voorkomt dat ze vanuit angst hun leven gaan leiden. Net zoals jij eerst hebt gedaan.