Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.

Kinderen belonen voor goed gedrag is dat wel zo’n goed idee?

Kinderen belonen

Kinderen belonenKinderen belonen voor goed gedrag is dat wel zo’n goed idee? We weten niet beter. Als jij van je kind goed gedrag verlangt, dan handelen we vaak als volgt. Het kind krijgt een standje, wordt naar zijn kamer gestuurd. Moet op een stoeltje een paar minuten zitten, als een time out. Of we zorgen voor een beloning,waardoor goed gedrag ontstaat.

Wij van Nieuwe Tijd vragen ons of of deze methode die we al eeuwenlang gebruiken wel zo gewenst is. Heb je er wel eens aan gedacht, dat een kind door een beloning, goed gedrag gaat vertonen, waardoor het kind stopt met van zichzelf te houden?

Heb je er ook wel eens bij stilgestaan, dat dit een verkapte vorm van manipulatie is? Als jij je goed gedraagt, dan. Dat is manipulatie. Op volwassen leeftijd wordt het dan ook toegepast, terwijl we allemaal een hekel hebben aan manipulatie. Ongemerkt laten we het toe en doen er aan mee. Totdat het ineens opvalt.

Trek je dit nog verder door, geeft een medium van Nieuwe Tijd aan, kun je ook het geven van complimenten zien als verkeerd gedrag. We stimuleren daarmee dat een ander weliswaar zich goed voelt. En wellicht nog harder zijn best gaat doen. Alleen wat betekent dit voor later? En voor jou zelf, nu op volwassen leeftijd.

Dat je een stimulans van buitenaf nodig hebt om je goed te voelen. Door het kind te belonen voor goed gedrag, creƫer je een aandachtvrager. Je zorgt er ook voor dat het kind niet vanuit zichzelf leert gelukkig te zijn. Er moet dan altijd iets tegenover staan. Aandacht van een ander, om zich goed te voelen.

Het belonen van kinderen voor goed gedrag, maar ook volwassenen, is er zo ingeslopen, dat we het niet meer dan normaal zijn gaan vinden. Het is verre van dat. Een kind is van nature bereidwillig, liefdevol en heeft de juiste houding. Die zal die vanzelf laten zien, als een kind vrij mag zijn. Zichzelf kan zijn. Dan ontwikkelt die zich als een puur, open en eerlijk individu. Die van binnen geen leegte voelt, die moet worden opgevuld.

Deze houding die elk mens van nature in zich heeft, doe jij, als ouder, maar ook als partner teniet, door de ander te gaan belonen voor goed gedrag. Ieder mens hoort de kracht vanuit zichzelf te leren halen, om goed te doen en zich goed te voelen. Daar hoort niet iets tegenover te staan. Daarmee onderdrukken we het natuurlijke zijn van de mens. Wij van Nieuwe Tijd maken ons hard om dit zichtbaar te maken. Waardoor we hopen dat mensen wakker worden en in gaan zien.

Wacht even, ik zie nu dat ik inderdaad altijd een stimuli van buitenaf nodig heb. Een bevestiging of ik goed genoeg ben. En ik zie nu dat dit voortkomt uit mijn kindertijd. Waarin ik werd gestraft voor slecht gedrag. En zelfs die straf niet eens verdiende, als ze mij hadden uitgelegd wat er anders zou kunnen. En als ik mij gedroeg zoals zij wilden, ik een beloning er voor kreeg.

Maar tekst en uitleg geven we niet. We schieten enorm te kort in de opvoeding. We leven ons eigen leven, kinderen komen er bij. Dat vraagt om tijd, aandacht en ja, die hebben we niet. Dan is het belonen van goed gedrag toch een super middel om toe te passen. Ben je er snel vanaf!

Dat het voor later slecht uitpakt, wordt niet bij stilgestaan. We hebben nog geen idee wat de invloed is van de aanpak van onze eerste 7 levensjaren. Een kind voelt, ziet, hoort alles. Neemt dat op. Handelt daarnaar de rest van zijn leven.

Een kind moet alles ontdekken, maar als dat wordt afgestraft, denkt die al snel, ik ben niet goed genoeg. Zo ontnemen we het zelfdenkend vermogen en de vrijheid van zijn van praktisch ieder mens. We spreken ze dagelijks als spiritueel hulpverlener van Nieuwe Tijd. Die het zelf echt niet meer weten.

Zoekende zijn naar wat! Zichzelf. En dat is een enorme zoektocht als je jezelf in je jeugd bent kwijtgeraakt, omdat je zelf zijn niet mocht en niet werd gestimuleerd.