Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.

Kan ik iemand aanspreken op zijn botte gedrag?

Kan ik iemand aanspreken op zijn botte gedrag?

Kan ik iemand aanspreken op zijn botte gedrag?Goede raad is soms goud waard, zeker als je te maken het met iemand in je omgeving die je nogal op een botte manier te woord staat. Er wordt ook wel eens gevraagd door cliënten op Mastermedium hoe ze om moeten gaan, met een partner die ineens heel bot tegen ze is.

Of een botte buurman die bij elke stap die de cliënt zet, direct iets door de gordijnen heen schreeuwt.

We zijn allemaal wel eens kortaf in onze antwoorden. Kennen we elkaar goed, zal het niet zo heftig binnenkomen, als dat je geconfronteerd wordt met dagelijks botte opmerking van een boze buurman, of een partner, familielid. Aan de andere kant, een partner deel je je leven mee, familie krijg je er gratis bij.

Hoe ga je om met een persoon die telkens bot naar je reageert. Dit is geheel afhankelijk van de situatie. Elke situatie is tenslotte verschillend, maar er zijn wel oplossingen. Deze liggen vooral in eerste instantie op houding, attitude en de manier van terug reageren.

Dat kun je in elke situatie gebruiken als je te maken hebt met iemand die bot tegen je is. Vaak gaan we in een defensieve houding ons laten gelden. Het lichaam reageert op de ‘aanval’, dat is dus een logische reactie. Echter de defensieve houding voelt de ander en bereiken we niet wat we graag zouden willen bereiken, meer respectvol behandeld te worden.

Veel beter is het, je houding kracht uit te laten stralen, die kracht voelt die ander, heeft zeker effect. En de woorden die je gaat uitspreken niet kwetsend te laten zijn en ze rustig uit te spreken. Zo kies jij voor een andere weg. Aangezien we als een spiegel voor een ander fungeren, zal de botterik, op een gegeven moment gaan inzien, dat zijn woorden jou niet kunnen raken. Zo dwing je als het ware respect af.

Dit zal niet in alle gevallen opgaan. Die botte buurman die je elke dag dwarszit, die is niet direct ontvankelijk hiervoor. Die zal je blijven lastig vallen. Ga het niet uit de weg, daar is deze man op uit. Dit is een zeer ontevreden man, die diep van binnen veel pijn en verdriet heeft zitten, onder een diepe laag boosheid en frustraties.

Ga er vanuit dat geen enkel mens een ander wilt dwarszitten, dat er dan altijd sprake is van veel teleurstellingen en met name op gebied van dromen die niet zijn uitgekomen, verdriet van relaties die geen stand hebben gehouden.

Als je dit in je achterhoofd houdt en dan eens naar de botte buurman kijkt, dan zie je een heel ander persoon staan ineens. En als je dat kunt zien, de man achter het botte masker, dan zul je zien, het zal iets met hem doen. Jouw woorden zullen dan ook anders zijn, als je er zo naar kijkt.

Blijf vriendelijk, behulpzaam. Geef hem antwoorden als, beste buurman we wonen naast elkaar. Ik wil er het beste van maken, u toch ook! Beste buurman, kunt u mij aangeven waarom u zo boos bent, als mijn dochter de bal in de tuin laat vallen, u bent zelf toch ook klein geweest, u maakt mij niet wijs dat u nooit een bal bij de buren in de tuin hebt geschopt.

Werk in op zijn gemoed, laat hem zien dat jij niet in de tegenaanval gaat. Breng de boodschap humorvol en blijf dat doen. Mocht de buurman boos en bot blijven en je hebt zelf alles uit de kast getrokken om respectvol naar hem te blijven en hij is niet voor reden vatbaar?

Dan rest niet anders een derde partij erbij te halen die kan bemiddelen. Je ziet, je kunt wel degelijk iemand aanspreken op zijn botte gedrag, als je je door dat botte gedrag maar niet uit je tent laat lokken en de tegenaanval inzet. Juist door rustig te blijven, maar wel een duidelijk standpunt aangeeft, bereik je veel meer.