Jij kan nooit een ander zijn

Jij kan nooit een ander zijnJij kan nooit een ander zijn. Je hebt vast wel eens gelezen of gezien dat iemand zich volledig heeft gestort op de plastische chirurgie en van alles aan zichzelf heeft laten “verbouwen” om op iemand te willen lijken. Hoe goed de plastisch chirurg zijn werk ook kan uitvoeren, waarbij  je je kan afvragen wat iemand er toe voert om dit te doen. Je kan nooit de ander zijn.

Dan hebben we het nu over de buitenkant gehad, maar wat denk je van de binnenkant? Niemand, maar dan ook niemand is in zijn diepe binnenste gelijk aan iemand anders. Zelfs een eeneiige tweeling niet.

Al denken ze doen ze, kleden ze zich exact hetzelfde, dan nog zijn ze verschillend. Dat komt, omdat we allemaal datgene wat we zien, ervaren horen anders tot ons nemen en daarmee een oordeel, overtuiging vormen. Dat ons allemaal uniek maakt.

Toch zie je dat heel veel mensen proberen op iemand anders te willen lijken. Sterker nog, de mens leeft dat de ander hetzelfde weet, doet, begrijpt, communiceert. En al zeggen we wel, nee joh dat weten we heus wel.

Als dat zo is, zegt medium Annelies van Nieuwe Tijd, waarom krijgen we dan ruzie? Worden we boos, zeggen we, ik snap het niet hoor waarom jij zo doet. Of waarom jij me niet begrijpt. Dan zou dit alles niet aan de orde zijn.

Het is ongelooflijk jammer, geeft medium Annelies van Nieuwe Tijd aan, dat we hier niet veel meer van doordrongen zijn. We zouden dan namelijk elkaar veel meer inde waarde laten, begrip hebben voor elkaars meningen, en veel meer verdraagzaam zijn.

Veel relaties stranden, omdat we niet met elkaar juist kunnen communiceren. Nu ligt daar ook nog weer iets anders aan ten grondslag. We leren niet te uiten wat we voelen. Sterker nog we leren niet wat we voelen. Hierdoor ontstaan al zoveel spraakverwarringen, ruzies en meningsverschillen.

Daarbij verwachten we van de ander dat die aan een bepaald beeld voldoet, omdat we als mens met de overtuiging leven dat we allemaal hetzelfde leren. Daarom plakken we op ons allemaal hetzelfde etiketje.

Maar we zijn allemaal verschillend, geeft medium Annelies aan. Niemand is gelijk. En toch willen we graag op een ander lijken. Omdat die er zo leuk uitziet, omdat die altijd alles voor elkaar krijgt, omdat die het in het leven heeft gemaakt. Veel geld verdient, noem maar op.

Je kan en bent die ander niet! Je bent jezelf. Maar ja, als we onszelf niet leuk vinden, onszelf niet eens kennen, tja dan ga je jezelf vergelijken met anderen. Dan wil je zijn zoals iemand waar je tegenop kijkt.

Je leven zal dan een aaneenschakeling zijn van grote teleurstellingen, kan ik je vertellen zegt Annelies van nieuwe Tijd. Omdat je je zelf, lees je ziel verloochent. Zolang jij jezelf afwijst, en als een ander wilt zijn, wat denk je dat er dan met je gebeurt?

Je wordt ziek, depressief, ongelukkig, nooit tevreden. Je zit dan jezelf volledig in de weg. Er zal dan vanzelf een moment komen, dat je dit los zult moeten gaan laten. Om erachter te komen dat je nooit een ander kunt zijn, alleen jezelf!

En als je dat kunt gaan zien, zul je zien, word je leven ineens zoveel aangenamer. Omdat je dan laat zien wie je bent en mensen daar op positief reageren. Ze hebben door dat je jezelf niet bent!