Je verwacht iets en het komt er niet

Je verwacht iets en het komt er nietWe hebben allemaal dromen, fantasieën die we graag verwezenlijkt zouden zien. Dat kunnen materiële zaken zijn, waar we voor kunnen sparen en elke dag een stapje er bij in de buurt komen en wow dan is het zover, je koestert je aankoop. Nu nog aan je verwachtingen voldoen. Als het goed is, doet het dat, want waar je voor spaart, heb je van te voren heel goed naar gekeken of het iets is wat heel goed bij je past en waar je dan ook dolblij mee bent.

We kunnen dromen van een gave baan, waar we ons helemaal in thuis voelen, met een gaaf vet salaris. Ook hiervoor moet je aan de bak, een opleiding volgen, studeren en ook dan is de beloning er. Of het aan je verwachtingen voldoet, is van diverse factoren afhankelijk. Jezelf, is dit echt wat je wil. De organisatie waar je aan de slag gaat, die heeft een bepaalde cultuur en de mensen met wie je aan de slag gaat. De verwachting hierbij wordt al een veel meer op de proef gesteld. Zodra anderen in beeld komen, worden verwachtingen hebben ingewikkelder. Dan heb je het namelijk niet meer alleen in de hand.

We kunnen ook verwachtingen hebben op gebied van immateriële zaken, zoals we de liefde zouden willen zien binnen een relatie. Dromen over kinderen en ze al in die poppenkleertjes zien rondhuppelen met zo’n schattig strandhoedje op en die grote heerlijke ogen die je aankijken, om bij weg te smelten. Maar ja deze dromen zul je samen met iemand anders moeten gaan verwezenlijken, dan kunnen er een hoop beelden zijn en verwachtingen, maar gaan ze uitkomen?

Zo hebben we allemaal een hoop moois op een wensenlijstje staan en kan ons danig tarten als het niet uitkomt. Of dat we er heel lang op moeten wachten. Of dat het er is en dan helemaal niet aan onze verwachtingen voldoet en we knap teleurgesteld zijn.

Ze wil dolgraag afvallen, want ze zag een foto van zichzelf van een paar jaar geleden en oh ze was toen wel erg slank. Dus begon ze aan het afvalavontuur. Na veel misleidingen te hebben weerstaan, is ze op haar streefgewicht. In plaats van super blij te zijn dat ze het heeft gehaald, kijkt ze in de spiegel en denkt bij zichzelf. Is dit het nu, ik voel het verschil niet. En kijk ze had iets voor ogen, ze heeft er alles voor over gehad, ze had er een bepaalde verwachting bij en dan komt het niet. Ja wat komt er dan eigenlijk niet?

Want in haar geval is het er wel gekomen, maar ze mist het gevoel en dan zijn we waar we wezen moeten. Een verwachting is een gevoel en als we het dan hebben en het voelt niet zo, dan valt de verwachting tegen, dan komt het er niet. Zo zal bijna elke verwachting een tegenvaller zijn. Of je moet datgene wat je verwacht in de juiste realiteit zien. Dan kan een verwachting je wel het juiste gevoel geven, zoals je het verwacht.

Afvallen en daarbij een verwachting hebben, een gevoel van ja dan ben ik weer zoals vroeger, toen ik mij zo en zo voelde, dat is wat ik wil. Je snijdt jezelf er mee in de vingers. Dit is iets wat je van jezelf verwacht. Moet je voorstellen als er iemand anders of anderen bij betrokken zijn. Kun je een hele hoge verwachting van hebben, maar we hebben geen invloed op de anderen.

Op de een of andere manier geven verwachtingen bijna altijd een teleurstelling. Gek is dit niet, we maken vaak alles mooier dan de werkelijkheid. We kennen onszelf onvoldoende en daarnaast vragen we door verwachtingen te hebben aan iets of anderen, onbewust, maak mij een gelukkig en tevreden mens.

De enige van wie je een verwachting kunt hebben, is van jezelf. Jij bent degene die van zichzelf een gelukkig en tevreden mens moet maken. Zij had die verwachting ook, en dat betekent gelukkig zijn met wat je bereikt.