Je bezit niets en je bent gelukkig. Zal het, zou het?

Je bezit niets en je bent gelukkigJe bezit niets en je bent gelukkig. Zal het, zou het? Dat als je niets bezit, je dan gelukkig bent? We weten het eigenlijk helemaal niet. Daarvoor zul je toch eerst een tijdje op een plek moeten vertoeven waar je niets bezit. Maar dan nog, als je weet dat het een tijdelijk iets is, dan weet je eigenlijk nog niet of het je wel of niet gelukkig maakt, als je niets bezit. Want gevoelsmatig weet j dat het maar voor even is.

Er zit wel een kern van waarheid in. Als je niet hebt aan bezit, hoef je je er ook geen zorgen over te maken. Dat zou een mens dan reden geven tot geluk. Een andere kern van waarheid is, dat het hebben van bezit een mens veel zorgen kan geven. Je moet het allemaal maar onderhouden, er iets mee doen. Want iets wat niet wordt onderhouden, stort op een gegeven moment in elkaar.

Je bezit niets en je bent gelukkig. We lezen deze kreet wel vaker. Wat wordt er eigenlijk mee bedoeld. Daar is geen eensluidend antwoord op te geven. Er zijn wel antwoorden, als ieder mens levert alles wat die bezit in, doet zijn werk, wordt daarvoor betaald en verder leeft die zijn leven. Allemaal hetzelfde hoeveelheid aan geld te besteden en de basis behoeften aanwezig.

Wij van Nieuwe Tijd zien het niet hebben van bezit, ook als iets wat heel mooi kan zijn. Waarom! Als je geen bezit hebt, dan zeg je eigenlijk, ik heb het niet nodig om mijn geluk uit te halen. Vanuit dit oogpunt gezien is het een hele mooie stelling. Bezit willen hebben, kan met mensen heel veel gemeens doen. Kunnen er door over lijken gaan, mensen misbruiken, gebruiken en zo zihzelf verrijken.

Kunnen wij, de mens zonder bezit? Een dak boven je hoofd, geld om van te kunnen leven, een vervoersmiddel, het zijn zaken die ook onder bezit vallen en we eigenlijk toch echt niet zonder kunnen. Daarmee zeggen wij van Nieuwe Tijd, het is een mooi streven, niets te bezitten en dan ben je gelukkig. Nee, dit is niet de weg. Gelukkig zijn heeft namelijk niets te maken met hoeveel of je aan bezit hebt. Het heeft met iets heel anders te maken.

Wat wel gaat werken is de waarde die we aan bezit plakken, gaan verleggen. Bezit heeft een veel te grote plek in het leven van de mens gekregen. Waardoor andere waarden, als familie, genieten, tevreden en gelukkig zijn, de wereld ontdekken, onszelf en elkaar ontdekken op de achtergrond geschoven zijn.

Als we in dit beeld bezit kunnen plaatsen, ja, dan zien we het met de juiste blik. Want in feite zegt datgene wat je hebt, nog helemaal niets over de waarde die je er aan hecht. Je kan zomaar heel veel mazzel heb gehad, met een briljant idee. Waardoor je bakken met geld hebt verdient. Als alle andere waarden voor jou belangrijker zijn, dan wat je op je bankrekening hebt staan, ben je een rijk mens.

Het gaat in deze dus helemaal niet om zichtbaar bezit. Het gaat om het innerlijk. Als we als mens daar de waarde van gaan zien, dan zijn we allemaal rijk. Dan zijn we ook gelijk aan elkaar, we gunnen elkaar dan de rijkdom van gelukkig zijn. Macht en onmacht zal verdwijnen. En dat is een goede ontwikkeling.

We zullen ons echt op andere waarden moeten gaan richten, willen we de macht om gaan zetten in kracht. We zien daar ook al tekenen voor aan de horizon verschijnen zegt een paragnost van Nieuwe Tijd. Steeds meer mensen zijn op zoek naar de juiste vervulling van het leven. Al hebben ze alles wat hun hart begeert, zonder liefde voelen ook deze mensen zich niet rijk.

Het zal nog veel tijd in beslag nemen voordat we daar zijn, dat bezit in ons systeem en denken een volledig andere invulling heeft gekregen. Het zal de mens wel ongelooflijk goed gaan doen. We gaan elkaar beter begrijpen. We gaan meer diepgang in ons aardse leven krijgen.

Er zullen minder vetes zijn, oorlogen, ruzies in het algemeen. We gaan elkaar beter begrijpen. Allemaal pluspunten als we bezit in een andere context gaan zien. Dat is namelijk onzichtbaar bezit en dat is onbetaalbaar.