Is wicca een religie, een geloof of een levensovertuiging

Is wicca een religieIs wicca een religie, een geloof of een levensovertuiging. Waar staat het woord wicca eigenlijk voor? Is het een religie, een geloof of kunnen we het scharen onder een levensovertuiging? Het is een soort van mix van alle drie. Waarbij de levensovertuiging voor de ene groep zwaarder weegt en een andere groep er van overtuigd is dat het een geloof is.

De naam staat in de tegenwoordige tijd voor moderne hekserij, die niets met oude vrouwtjes met een bezemsteel, die er smoezelig uitzien en vreemde taal uitkramen en gewoontes op na houden, te maken heeft.

In de kern is het een religie, die al sinds mensenheugenis bestaat. Toen de heksen zich begonnen te verenigen, verdwenen ze op de brandstapel. Ze waren vreemd, excentriek, eng en alles buiten de gevestigde orde, was lastig. Gehoorzaamde niet en moest om die reden snel worden geruimd.

Lange tijd bestonden ze niet, althans niet zichtbaar. Heksen hielden zich koest, beoefenden hun religie in het geheim. Zoals veel mensen dat met andere religies ook deden en nog steeds voorkomt. In het vrije Westen, waar de meningsuiting hoog in het vaandel staat, durven ze zichzelf weer in het openbaar te laten zien. En hun geloofsovertuigingen te verkondigen.

Zonder dat je het weet, kan een bekende van jou, zelfs een vriendin in de hekserij zitten. Het zijn doodgewone mensen, die achter een bepaald principe staan en daar zo van zijn overtuigd, dat ze hun boodschap overal verkondigen.

Ze willen dat de waarheid, hun waarheid aan het licht komt. En als je ziet wat hun waarheid is van de moderne heksen, kunnen ze zomaar eens groot gelijk hebben met waarin zij geloven. Ze leven volgens bepaalde waarden en normen. Waarbij we vaak wel een beeld hebben, dat ze zich op een bepaalde manier kleden. Tikkeltje excentriek zijn, maar dat hoeft helemaal niet.

Ook jij kan, zonder dat je het weet, laten we als voorbeeld nemen dat je vegetarisch bent, jezelf eigenlijk al tot deze doelgroep laten behoren. Ook vegetarisch eten kun je scharen onder hekserij. Jij wilt de natuur, de natuur laten zijn . Geen dieren doden, omdat jij zo nodig hun vlees moet eten. Je geloof hierin is diep en je overtuiging geef je graag door aan anderen.

Zo zie je dat je enerzijds kunt spreken van een religie, maar ook van een geloofsovertuiging, of het aanhangen van een bepaald geloof. Nu zijn de geloven altijd al met elkaar in de clinch geweest en het geloof met de meeste aanhangers was altijd aan de winnende hand.

Inmiddels verdwijnen hier de geloven meer en meer op de achtergrond. Maar hebben mensen wel een bepaalde houvast nodig en starten om die reden hun eigen geloof. Zo ontstaan de moderne wiccas, die je zomaar als paddenstoelen uit de grond kun zien komen. Niets geks meer aan in de tegenwoordige tijd.

Je kunt het ook wereldverbeteraars noemen. Ze gaan alleen wel anders te werk als in vroeger tijden. Ze zijn vredelievend, verkondigen hun boodschap zonder haat en te willen overheersen over anderen. Eigenlijk is dat altijd al de doelstelling geweest, en om die reden moesten ze het veld ruimen. Je kon eens iemand op andere gedachten brengen. Daar moest voor worden gewaakt.

Ondanks dat ze in iets anders kunnen geloven, hebben ze als groep allemaal hetzelfde gemeen. Een diep geloof in moeder aarde, die dient ten alle tijd te worden gerespecteerd. Ook hoort daarbij, je mag doen wat je zilt, maar doe niemand pijn. En wat zeg je nu?

Zie jij jezelf nu ook als een wicca?