Hoe voorkomen we narcisme

Hoe voorkomen we narcismeHoe voorkomen we narcisme. Net zoals elk mens jaloerse trekken kan hebben, hebben we ook allemaal narcistische trekken. Eigenlijk heeft elke mens van alles wel iets, bij de een wordt het negatieve uitvergroot, bij de ander het positieve.

Dat onze opvoeding hier een grote rol bij speelt is een gegeven. Niemand ligt als leugenaar in zijn wiegje, of met jaloerse of narcistische trekken. Wel hebben we het allemaal in ons, dat hoort bij ons mens zijn. We ontwikkelen in de loop van de jaren ons gedrag, dat ons wordt meegegeven wat we zien, ervaren, meemaken, meekrijgen en vooral voelen.

Ouders van tegenwoordig zijn trots op hun kinderen en kunnen ze zo ophemelen, dat een kind zijn gevoel van eigenwaarde overgewaardeerd wordt. Zodra dat aan de orde is, ligt het ontwikkelen van narcisme op de loer. Om die reden valt het woord narcisme ook steeds vaker, we leven momenteel in een wereld vol met aandacht geven aan, ophemelen van de kinderen, dat het soms een ongezonde situatie aan het worden is.

Een kind moet complimenten krijgen, die moet voelen dat zijn ouders trots op hem of haar zijn, maar het kind moet niet naast zijn schoenen moeten gaan lopen. Zodra de ouders hun kind overwaarderen, blijkt dat zich later dit kan gaan uiten in de vorm van narcistische trekken.

Jezelf op de borst slaan, ik ben de beste, ik kan het beter dan jij. Prestatiedrang, dat gestimuleerd wordt, zien we steeds vaker terug. De maatschappij wordt individualistisch, kwaliteiten van kinderen worden breed uitgemeten, de naam van het kind moet speciaal en authentiek zijn, allemaal zaken die meewerken aan een etiket, een stempel, dat het kind zich als narcist zou kunnen ontwikkelen.

Als kinderen gestimuleerd worden in het boven de rest uitspringen, en daar worden ze volop voor geprezen. Ontwikkelen we daar narcisme mee. Het kind ziet zijn eigen spiegelbeeld als ver boven anderen verheven. Hiermee zien we dat narcisme in ons allemaal zit, maar dat het door een verkeerde aanpak gestimuleerd kan worden, zich te ontwikkelen.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, begint op de achtergrond te geraken helaas. Dat kinderen aan de andere kant ook moeten leren wat zelf liefde is, want dat hebben ze nodig om zichzelf in de steeds maar haastige maatschappij staande te houden, is een gegeven.

Hoe geef je je kind nu juist net het goed mee, zodat het narcisme niet de overhand krijgt en het kind leert zichzelf lief te hebben? Er sprake is van een gezonde balans.

Daar is een heel simpel antwoord op. Een kind heeft in feite weinig complimenten nodig, het kind heeft oprechte liefde, warmte en genegenheid nodig. Als dat er is, dan voelt een kind zich gehoord, gezien, heeft het gevoel er te mogen zijn en mee te tellen.

Overdreven complimenten geven, maak je niemand blij mee, ook je kind niet. Die wil er alleen nog maar beter zijn best voor gaan doen en de lat ligt al zo hoog, hoe hoog wil je die hebben. Wel is het zo dat we uiteraard ook een andere kant hebben.

Stel je voor dat jouw kind zich moeilijk staande kan houden, dan mogen zijn narcistische trekjes wel een beetje aangewakkerd worden. Dan zijn het geven naast oprechte liefde, aandacht, warmte en genegenheid, complimenten wel op zijn plaats. Als je wilt weten hoe je dit het beste aanpakt, neem dan eens contact op met een Mastermedium.

Elk mens is anders, elk kind is anders en verdient een eigen aanpak. Als ouder, bestudeer je kind goed en kijk wat deze individueel nodig heeft, zodat er over een paar jaar geen narcist rondloopt, maar ook geen pleaser.