Hoe vind je jezelf weer terug na een verbroken relatie

Verbroken relatieHoe vind je jezelf weer terug na een verbroken relatie. Een verbroken relatie, al heb je er zelf voor gekozen, ook dan heb je hersteltijd nodig om er van los te komen. Om het leven samen, wat er niet meer is, in een nieuwe vorm te gieten. De emoties die het met zich meebrengt, te doorleven en langzaam weer een leven te starten, zonder de ander.

Waarbij sommigen na een paar dagen weer vrolijk verder leven, zijn er ook, geeft Christel van Nieuwe Tijd aan, die jaren nodig hebben om er van te herstellen. Maar er zijn er ook, en daarbij maakt het niet uit of het een relatie van 30 jaar is geweest, of van een paar maanden, die volledig zichzelf kwijt zijn, na het verbreken van een relatie.

Alles mag er zijn, geeft Christel aan. Er is geen standaard van loslaten, of rouwen, of wat je voelt en hoe je er op reageert, want dat is het in feite. Het blijkt overigens, zegt Christel van Nieuwe Tijd, dat diegene die er voor kiest de relatie te verbreken, het vaak nog moeilijker heeft, dan diegene die achterblijft.

Dat komt, omdat het altijd een keuze is, waar vaak heel veel twijfel aan vooraf gaat. Elke relatie heeft zijn goede en minder goede kanten. De beslissing is een gevoelsmatig iets. Vaak wordt de beslissing genomen, omdat de maat vol is. Dan is er nog steeds sprake van houden van. De gemoederen zijn dan zo opgelopen, dat de grens is bereikt.

Als je zo de beslissing neemt, kom je later jezelf ook weer tegen. De emoties zakken en dan kun je denken, wat heb ik nou eigenlijk gedaan! Wel is het dan zo, dat het vertrouwen ondermijnd is en daar gaan we vaak veel te lichtzinnig mee om.

Een liefdesrelatie waarin beiden er voor elkaar willen zijn, kan heel veel onzekerheid met zich meebrengen. Zonder het vertrouwen te voelen, is er geen volledige overgave. Wat dan weer zijn invloed heeft op de relatie zelf.

Hoe herstel je van een verbroken relatie? Hoe vind je jezelf weer terug? We vragen het aan Christel, medium bij Nieuwe Tijd. Laat ik voorop stellen, geeft Christel aan, je wordt nooit meer de oude. Daarmee zeg ik niet, je blijft altijd je er onzeker en angstig en vol met twijfels voelen. Nee, die verdwijnen.

De relatie is niet zonder reden verbroken. Als het goed zat, was die er nog. En vaak hebben we na een verbroken relatie, eerst de antwoorden niet. Die we juist wel heel graag willen weten. We hebben die nodig voor het verwerkingsproces.

Gelukkig kun je voor de antwoorden op al die vragen bij ons van Nieuwe Tijd terecht. En vaak bieden we dan ook iets meer dan alleen antwoorden op de vragen. We bieden inzichten. En die inzichten zijn nodig om jezelf weer terug te vinden, met net iets extra’s.

Dat extra’s is dat je jezelf belangrijker gaat vinden, dan voor en tijdens de relatie. Want hoe je het wendt of keert, een verbroken relatie, zorgt er voor dat je meer in je eigen kracht komt te staan. Althans dat is de bedoeling, dat we dit er uit halen.

Er zijn er, zegt Christel die juist angstiger worden en meer wantrouwen jegens anderen hebben. Die hebben het in feite niet juist nog verwerkt. Dat wantrouwen en angst helpt hen echt niet om een nieuwe relatie te starten.

Herstellen na een breuk is voor iedereen verschillend. Hoe je jezelf terugvindt, is een proces. Van loslaten, voelen en accepteren. Waarbij allerlei emoties, als ongeloof, boosheid, verdriet, falen, teleurstelling door elkaar heen lopen. Waar een man vaak het alleen verwerkt, of direct in een nieuwe relatie stapt, hebben wij van Nieuwe Tijd gezien dat vrouwen over het algemeen eerst weer zich volledig vrij moeten voelen en toch wel de lessen er uit willen trekken waarom het zo is gelopen.