Hoe vaak verdedig jij jezelf

Hoe vaak verdedig jij jezelfHoe vaak verdedig jij jezelf. Heb je enig idee hoeveel keer op een dag je in de verdediging schiet? Wellicht nog nooit bij stilgestaan alleen het effect er van, zonder dat je het in de gaten hebt, kan wel eens de drama in jouw leven veroorzaken. Om die reden is het eens bijhouden hoe vaak of je het doet en te zien wat het veroorzaakt, best wel eens leuk om te doen.

Door er bewust naar te gaan kijken bij jezelf, zie je ook hoe vaak anderen het doen. Dan begin je je als vanzelf af te vragen, waarom doe ik dit eigenlijk! Ik heb toch aan niemand verantwoording af te leggen waarom ik iets doe en hoe of ik het doe. Zonder dat je het weet, doe je het bijna de gehele dag. En dan is zo’n dag knap vermoeiend. Dat de mens dit van huis uit doet, is een reden.

De reden om je te verdedigen
Dat de mens zich verdedigt en bijna als een soort van automatisme gebeurt, komt omdat we niet worden geleerd de dingen te mogen doen, die goed zijn voor onszelf. De hele jeugd is gericht er op dat je leert voor anderen klaar te staan. Dat je leert je best te doen. Dat je leert beleefd te zijn. Alles wat we leren, is dus gericht op anderen en niet op onszelf. Zo wordt het een gewoonte die er langzaam aan insluipt, en later de zure vruchten van plukt. Je loopt jezelf voorbij, je ziet jezelf niet staan. Dus ga je als vanzelf een verdedigende houding aannemen.

Als kind geïndoctrineerd
Je herinnert je vast en zeker nog wel dat je als klein kind kon stampen met je voeten van woede, dat je je zin niet kreeg. En dat je brulde, woest was. Wie zou voor jou bepalen dat het niet mocht! Je moest en je zal. Een kind moet leren wat wel en niet mag en om die reden kan die dingen doen waarvan de ouders vinden dat het niet hoort. Logisch, een kind weet nog niets en leert aan de hand van wat die ziet, hoort en ervaart en zal regelmatig de mist ingaan. Daar is het kind voor.

Aanpak ouders/opvoeders is verkeerd
Dit begrijpen we allemaal. Het is de manier waarop er daarna gereageerd wordt op onze woedeaanval die we als kind hebben. Ouders worden boos, kunnen het kind een tik geven. Je kunt in de hoek worden gezet. Je krijgt geen tekst en uitleg waarom het niet zo werkt. Je wordt aan je lot overgelaten. De woede zakt, maar de emoties er onder blijven in je lijf zitten. En stapelen vrolijk op elke keer dat jij wederom je zin niet krijgt.

Effect aanpak ouders/opvoeders
De aanpak het kind te negeren, te straffen, zorgt er voor dat het kind zich op een gegeven moment niet meer veilig voelt. Trekt zich terug, waakt er voor nog een keer te doen waar die zelf zin in heeft. De eigen Ik wordt de kop ingedrukt. We gaan stiekem toch, als we ouder worden onze eigen zin doen. Ouders gaan nog harder straffen en hebben het kind niet meer in de hand als ouder. De lastpak is geboren, die diep van binnen onzeker en angstig is en geen idee heeft wat wel en niet mag of goed is.

Gevolg hiervan is jezelf gaan verdedigen
Je snapt dat het gevolg van deze aanpak, die bijna bij elk kind zo gebeurt, is dat je op volwassen leeftijd telkens in de verdediging schiet. Dat doe je omdat je niet weet wat wel en niet mag, maar ook vanuit je onzekerheid en angst die diepgeworteld zit. Je voelt je direct schuldig, zodra een ander je ergens op aanspreekt en gaat direct in de verdediging. Je ervaart de opmerking van een ander, als iets wat niet mag. Het kleine angstige kind in jou is nog steeds aanwezig en nooit volwassen geworden. Ze hebben je het niet geleerd.

Gevolgen van in de verdediging schieten
Je leven zal een aaneenschakeling zijn van goede en slechte momenten. De balans ontbreekt om op een volwassen manier te kijken, te ervaren en te doen. Emoties die je voelt worden verkeerd geïnterpreteerd en zitten je constant dwars. Je hebt geen idee wat je er mee moet. Relationeel, op welk vlak dan ook, relatie, familie, vrienden, werk, het loopt niet. Herken je jezelf hierin. Begrijp je nu waar het aan schort en wil je dolgraag het kleine angstige kind de baas worden, zodat je met een volwassen blik je leven kunt gaan invullen. De verdedigingspositie achter je laten en je veel vrijer voelen? Bel of chat dan eens met een van de top mediums van NieuweTijd. Zij helpen je graag met antwoorden en inzichten en tips om te veranderen.