Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.
Toekomst, liefde of werk advies nodig?
Een goed consult helpt.

Het is zo lekker een ander de schuld te kunnen geven

Het is zo lekker een ander de schuld te kunnen geven

Het is zo lekker een ander de schuld te kunnen gevenHet is zo lekker een ander de schuld te kunnen geven. Jij hebt een rotdag en je komt thuis, je partner vraagt iets en bam, je geeft je partner direct ergens de schuld van. Het is zo lekker een ander de schuld te geven van, ja van wat eigenlijk? Je eigen frustraties, je eigen falen, onvermogen, boosheid of onmacht? Moet daar een ander het voor ontgelden? Waarom doen we dat eigenlijk.

We doen het na, dat is de enige echte reden. Als we als kind dit voorgeschoteld krijgen, weten we niet beter. We zien het en nemen het over. Vinden het lange tijd zelfs de gewoonste zaak van de wereld. We weten niet beter. Dat het niet fijn is, dat we er last van krijgen. Schuldgevoelens, ruzie, daar komen we allemaal op een gegeven moment vanzelf achter. Maar dan hebben we het al wel lange tijd zo gedaan. Zegt medium Marco van Nieuwe Tijd.

Iemand anders de schuld geven noemen we ook wel fatalisme. Hierin zit het woord falen. En het betekent in die zin, we leggen ons lot in de handen van anderen. Niet gewend onze eigen verantwoordelijkheid te pakken over ons eigen leven, geeft medium Marco van Nieuwe Tijd aan.

Fatalisme is eigenlijk dat je als mens faalt en dat wil de mens niet en daardoor ontstaat frustratie. Die frustratie leg je neer bij iemand om wie je geeft of van houdt. Dat is namelijk makkelijk, want je weet dat je er mee wegkomt.

Bij je baas, of collega of iemand waar je tegenop kijkt, doe je het niet. Je kijkt wel uit. Daardoor ontstaat natuurlijk ook deze frustratie. Je mond houden bij diegenen waarvan je denkt dat dat moet en hoort, zit angst onder en dan thuiskomen en de laag neerleggen bij je geliefde. Het is niet netjes, maar als je niet beter weet.

We zeggen daarna al vrij snel, sorry of we voelen ons schuldig en willen het goedmaken. Toch doet het iets met de relatie, zeker als het vaker voorkomt. Beiden voelen zich er niet goed bij. Zo ook een vrouw die contact zocht op de chat met medium Marco van Nieuwe Tijd. Ze was inmiddels al zo’n 15 jaar samen met haar partner. Waarvan zo’n 4 jaar getrouwd en hij was sinds een paar dagen vertrokken. Vanuit pure boosheid en deze boosheid legde hij altijd bij haar neer.

Ze had vaker met dit bijltje gehakt en ze negeerde hem dan. Maar nu was het toch wel op een hele nare manier. Hij was zo boos, dat er sprake was geweest van handgemeen en daar is ze wel danig van geschrokken.

Wat er aan de hand is, zegt het medium van Nieuwe Tijd, is dat deze man zich er totaal niet bewust van is, dat hij de schuld van zijn eigen falen neerlegt bij zijn partner. Hij faalt in communicatie, in het reguleren van zijn emoties, het bewaken van zijn eigen rust en vrede in zich. Het stapelt zich op en dan wordt het hem te veel en moet zijn partner, jij dus, het ontgelden.

Dit wordt van kwaad tot erger, omdat hij zelf niet in de gaten heeft waarmee hij worstelt. Ja, ik heb dit al tegen hem gezegd, maar dan wordt hij eigenlijk direct boos, met hem is niets aan de hand. Maar ik maak mij nu wel zorgen. Hij is van de week jarig, is hij er dan wel?

Eigenlijk een totaal niet ter zake doend detail, deze verjaardag, er spelen veel belangrijker zaken, maar de mens vindt het lastig om daar zich aan over te geven. Medium Marco probeert het gesprek toch een bepaalde wending te geven en aan deze cliƫnt te laten zien, dat je neus in het zand steken, niet de oplossing is.

Ze begrijpt de boodschap, begint de ernst van de zaak nu in te zien en ze gaat aan de slag om hem te wijzen op waar het misgaat. Ze gaat dat op een positieve, liefdevolle toch duidelijke manier aanpakken. Want het is wel lekker een boksbal voor je partner te zijn. Ze begrijpt nu dat begrip ook ergens een grens kent.