Een pleaser is onoprecht

Een pleaser is onoprechtEen pleaser is onoprecht. Het een andere naar de zin willen maken, klaarstaan voor een ander. Op zich niets mis mee. Toch kan het door een ander als vervelend en irritant worden ervaren. Menig relatie strandt door pleasegedrag. Terwijl beide partners niet weten dat dit de reden is.

Pleasen, wil zeggen, dat je jezelf ondergeschikt maakt aan de ander. Vrouwen hebben hier onbewust een handje van. Zij zien de rol in een relatie dan nog te veel als, zorgen voor. Terwijl een volwassen partner voor zichzelf dient te zorgen.

In het begin van de relatie valt het pleasen niet zo heel erg op, geeft een medium van Nieuwe Tijd aan. We zijn nog elkaar aan het leren kennen en passen ons aan. Dat gaat vanzelf, we willen immers onszelf aan de ander voorstellen. Van kijk mij is, ik ben de beste partij voor jou.

Eigenlijk zijn we onoprecht naar elkaar. We maken het mooier dan in werkelijkheid. We spreken vaak op de chat ook diegenen die het niet begrijpen. Hoe kan het nou. In het begin was alles zo geweldig. En nu, nu hoor ik niets meer. Nu doet de ander niets meer.

Tikkeltje naïef, zegt een medium van Nieuwe Tijd. Als je niet weet dat de eerste maanden een soort van spel is, en je op basis van die eerste maanden, denkt de ander te kennen, kun je later voor een grote teleurstelling komen te staan.

Los van het spel dat in het begin beiden “spelen”, kan pleasegedrag daarna ook een rol blijven spelen. Het is de ander constant willen behagen. Er voor zorgen dat die het aan niets ontbreekt. Maar is dit oprecht?

Nee, dat is het zeker niet en diegene die er mee wordt geconfronteerd, zal op een gegeven moment gaan uitvallen. Dat begrijpt dat degene die het pleasegedrag toepast dan weer niet. Die valt ook uit. Zo staan er twee mensen tegenover elkaar, die niet weten waarom ze boos zijn. Pleasegedrag lijkt namelijk heel nobel, maar er zit iets anders onder, zegt medium/paragnost Chantal van Nieuwe Tijd.

Het wordt toegepast, niet om de ander oprecht een plezier te willen doen. Het wordt toegepast omdat je wilt voorkomen dat de ander je niet leuk en aardig vindt. Want oh wee dat het je kan overkomen, dat de ander je afwijst.

Er wordt dus vanuit angst pleasegedrag toegepast. Deze personen missen zelfliefde en kracht. Ze zijn veel te blij dat eindelijk eens iemand voor hun wilt gaan. Daar hebben ze alles voor over. Hierdoor vergeten ze te kijken hoe de ander daadwerkelijk is. Dat maakt ze niet uit. Wat ze ook niet inzien dat hun onoprechtheid zal worden “afgestraft.”

Wie niet oprecht is, valt op een gegeven moment door de mand. Er is dan sprake van een bepaalde energie die niet zuiver aanvoelt. Maar kom daar maar eens bij! Als de ene partner de ander overlaadt, verwent, alles uit handen neemt. Dan zou je toch zeggen. Gespreid bedje.

Toch voelt dat bedje op een gegeven moment niet meer zo gespreid. De pleaser houdt dit toneelstuk niet vol. Sterker nog, verwacht er op een gegeven moment ook nog iets voor terug. Hier ontstaat boosheid en teleurstelling.

Diegene die het moet ondergaan, voelt zich op een gegeven moment heel erg onderdrukt. Net of datgene wat die zelf zou willen doen, ondernemen of beslissen, dat valt langzaam allemaal wel. Zijn leven wordt als het ware overgenomen door de pleaser.

Ook die voelt boosheid in zich. Dit gaat escaleren. Beiden boos op elkaar, willen uit deze misère. Dat kan alleen als ze in gaan zien dat er geen sprake is van oprechtheid. Zien ze dit niet, zal de relatie eindigen.